Röder sátor

Sátor kínálatunk - Sátrak - partisátor, rendezvény sátor

Sátor típusok

A sátrak története - az első sátrak

Az első sátrak alkalmazása a nomád életmódot folytató népekhez köthető, gondoljunk csak a jellegzetes magyar jurtákra vagy a western filmekben látott indián sátrakra. A sátrak megjelenése az adott nép szokásaitól és a környezet kínálta anyagoktól függően alakult - a fával bőven ellátott területeket faanyag szolgáltatta a sátrak merevítő szerkezetének anyagát, míg a folyómelléki területeken letelepedő népeknél bambusz, nád és egyéb vízi növények adtak tartást a sátraknak. Míg a hűvösebb északi területeken, elsődlegesen vadászó életmódot folytató népeknél az állatbőrök, irhák adták a sátrak fedőanyagát, addig a melegebb vidékeken a növények levelei töltötték be ezt a szerepet.

Sátrak napjainkban

A technológia fejlődésének és az ezzel járó életmódbeli változásoknak köszönhetően, napjainkban a sátrak nem állandó életterül, sokkal inkább a nyaralás, szabadban történő megfigyelés átmeneti "fedezékéül" szolgálnak, illetve a nagyobb méretű sátrak alkalmi, ünnepi események és rendezvények szereplői. Egyes elmaradottabb országokban azonban a mai napig élnek olyan kisebb népcsoportok, törzsek, amelyek sátrakban élik le életüket.

A modern sátrak

A modern sátrak rudazata általában alumíniumból, üvegszálból, vagy acélból készül, a sátorponyva műanyag vagy textil alapú. Egy nagyméretű rendezvény sátor már komoly műszaki háttérrel rendelkezhet: igény esetén áramellátás, vízellátás, fűtés, légkondicionálás, világítástechnika kiépítése is megoldható benne.

Rendezvény sátrak

Rendezvény sátor rengeteg féle létezik ma már, a különféle típusú rendezvényekhez és a várható látogatószámhoz igazodva. Egy rendezvény sátor kiválasztásakor épp ezért a két legalapvetőbb szempont a méret és forma, ám ezen túlmenően számos egyéb szempont is mérvadó lehet.

A sátrak típusa

A különféle igényekhez és különféle funkciók ellátásához igazodva, a sátrak között több típusból választhat kínálatunkban. Hagyományos és rendezvény sátor választékunk:

  • Bor sátrak: A bor sátrak a borkóstolók és szüreti mulatságok jellegzetes szereplői, de akár nagyobb családi összejöveteleken is felbukkanhatnak.
  • Csillag sátrak: A csillag sátrak nagyméretű mutatós megoldások a teljesen nyílt terekre.
  • Emeletes sátrak: Az emeletes sátrak fa-padozattal és acél-alumínium alépítménnyel ellátott, könnyűszerkezetes építmények, amelyek már túlmutatnak a hagyományos sátrak fogalmán.
  • Félköríves sátrak: Vagy polygon sátrak, a sport világában állják meg leginkább helyüket, mind teniszpálya lefedés vagy medencék lefedése esetén.
  • Ívelt sátrak: Az ívelt sátrak bemutatók, kiállítási standok kedvencei.
  • Óriás sátrak: Az óriás sátrak a mindent befedők, lefedők.
  • Partisátor: A partisátor elsősorban a családi és baráti összejövetelek, kerti partik szereplője, de nagyobb rendezvényeken remek kiegészítők lehetnek "óriás" rendezvény sátor társaik mellett.
  • Pavilonok: A pavilon sátrak mellékszereplői óriás és parti sátrainknak, de akár önálló kis standként, kiállítási pavilonként is megállják helyüket.
  • Raktársátor: A raktársátor fogalom speciális terhelésekkel rendelkező, különböző termékek hosszú távú tárolására alkalmas szerkezeteket takar. Cégünknél raktársátor bérlésre is van lehetőség természetesen.

Sátor típusaink